Kaczka i powidła

Składniki:

  • szyjka i skrzydełka z kaczki- porcja rosołowa z kaczki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka korzeniowa
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • oczyszczone jelita z kaczki
  • wątróbka i żołądek z kaczki
  • 2 oczyszczone łapki kacze
  • 1 szklanka świeżej krwi  z octem
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 150 g wiśni marynowanych w occie
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 – 5 szklanek mąki żytniej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i pietruszkę kroimy na pół, wkładamy do 3l gorącej wody w garnku , dorzucamy szyjkę i skrzydełka kaczki oraz ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Bierzemy oczyszczone kacze łapki, przecinamy błonki wzdłuż pazurków i robimy tzw. „pętaczki”. Dzielimy wątróbkę i żołądek, nabijamy na kacze pazurki, obwiązujemy oczyszczonymi jelitami. Wkładamy do wywaru i całość gotujemy przez 1,5 godziny na wolnym ogniu.
  2. Z ugotowanego wywaru usuwamy mięso i „pętaczki”, warzywa zostawiamy.
  3. Do krwi  z octem dokładamy mąkę pszenną i bardzo dokładnie mieszamy, a następnie hartujemy kilkoma łyżkami gorącego wywaru.  Przelewamy krew z mąką do wywaru dokładnie mieszając. Całość mieszamy, dokładamy marynowane w occie wiśnie, doprawiamy czerninę cukrem, sola i pieprzem do smaku.
  4. Kluski ziemniaczane: surowe ziemniaki trzemy na tarce jak na placki. Starte ziemniaki mieszamy z mąką żytnią, solimy i dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto na kluski układamy na desce, po czym łyżką formujemy nieduże kluseczki, zrzucając je do osolonego wrzątku. Gotujemy przez 2 – 3  minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Na talerze wykładamy ugotowane kluski, układamy „pętaczki” i zalewamy gorącą czerniną z wiśniami